Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

uit: Palinuro, 3 videofragmenten ( video-installatie en remix)

 

< naar fabel-menu en menu ingekorte versie
< menu volledige versie > volgende

> fabel 2 Trivia Selene > fabel 3 Hekalene


HEKATE TRIVIA, eerste fabel

 

En Nacht baarde hatelijke Doem en zwarte Bestemming
en Dood; zij baarde Slaap en de stamgroep van Dromen
(..) de duistere godin Nacht, zonder met iemand geslapen
te hebben.
                                                   Hesiodos: Theogonie  (211vv)

Ook baarde zij Hekate.
                                                   Kerényi (n.58): Sc.A.Rh.(3.467)

 

BEGIN EN WAT ERAAN VOORAFGING

Hekate Trivia begint met de slotpassage van boek V van Vergilius’ Aeneïs. Daarin wordt verteld hoe vlak voor het einde van hun jarenlange omzwervingen en met het einddoel, het vasteland van Italië bij Cumae, in zicht, Palinurus, de stuurman van het hoofdschip van een legertje Trojanen, door de god van de Slaap overboord wordt gegooid.
In de boeken die vooraf gingen is verteld hoe Troje ten onder ging en hoe Aeneas werd gemaand met een aantal schepen en een groep metgezellen te vluchten. Hoe tijdens een zwerftocht van zeven jaar zijn vlucht een goddelijke missie werd (om in Italië een nieuwe Trojaanse stad, het latere Rome, te stichten) en hoe de Trojanen aan het hof van de Carthaagse koningin Dido zijn beland en ontvangen.
Dido, verliefd op Aeneas, maar uiteindelijk door hem verraden, pleegt zelfmoord. Aeneas, door Jupiter gemaand zijn opdracht niet te verzaken, was heimelijk met zijn vloot uitgevaren. Opnieuw moeten de Trojanen vanwege een storm naar Sicilië uitwijken, nu bij Eryx. Als zij weer vertrekken is dat met achterlating van hun vrouwen, die in opstand waren gekomen en de schepen in brand hadden gestoken. Neptunus zal in ruil voor één mensenleven voor een kalme zee zorgen. Palinurus stuurt het voorste schip.

 

> (1) Hekate Trivia - > (2) Trivia Selene - > (3) Hekalene - > menu