tekening van C. del Pozzo naar een grafreliëf

 

> Nox umida (eerste wacht)
> Te, Palinure, petens (hondewacht)
> In unda (dagwacht)

 

< terug naar pagina verkorte versie
< menu volledige versie > volgende

SKYLLA - VOORMIDDAGWACHT

 

Het is nu voor de vierde keer dat het licht achter Hesperia wordt. De zon stond al boven de bergen toen ik wakker werd, toch duurt het nog een tijdje voordat zij boven Trinacria haar hoogste punt zal bereiken.
Ik ben goed opgeschoten, eigenlijk zit alles me wel mee. En ik voel me genoeg opgeknapt om zo gauw ik aan het einde van de kustlijn de rotspunt zie, aan de oversteek te beginnen.
Hoe zal het straks aan de overkant zijn, in de eerste plaats natuurlijk met Helena? Zouden ze met de bouw al opgeschoten zijn en zou er nog nieuws over Dido zijn en over Helena’s moeder, niet te vergeten?
Ik zie nu in de verte iets van een hoge rots, die de klip moet zijn met het hol van de Verscheurster. Ik hoor niets, misschien houdt ze zich opzettelijk gedeisd. Het lijkt me het beste om nu alvast met de oversteek te beginnen.
En nu maar hopen dat mijn helmstok het houdt! Ik zal flink schuin en met een bocht tegen de stroom in moeten bomen om de maalstroom van de Zuigster aan de overkant te vermijden.

 

'EN PASSENT'  (MOIREN)

(...) dat Poseidon er de hand in heeft gehad dat Palinurus, ondanks zijn behoedzaamheid, in Skylla's rotshol is beland. Poseidon was (...) ooit de minnaar van het monster geweest en zou, nu hij vanwege zijn belofte aan Aphrodite met die vervelende opdracht rond één leven zat, in één moeite door haar nog een pleziertje kunnen gunnen. >> lees

 

EPILOOG  (NEMESIS)

Zou het moment waarop Hekate door haar eigen dochter Skylla werd getrotseerd het moment zijn geweest dat zij 'de Verre' is geworden? Omdat zij zich - haast als een voorafspiegeling van wat ook Nemesis zou doen - van de mensen en de goden heeft afgewend en niet meer door hen vereerd wilde worden? >> lees

 

VAN FABEL NAAR PARABEL - enkele notities

Zeus die zich aan de oergodin Nemesis vergrijpt is het zoveelste geval van een generatielange schending van de wereldorde. De ontmanning van Ouranos door Kronos bijvoorbeeld, en nog wel in het allereerste begin, daartoe aangezet door de oergodin Ge, zijn moeder.
Het is dan ook niet vreemd dat in mijn droom vlak voordat Nemesis in beeld komt Aphrodite opduikt, die (...) een produkt is van deze wraakhandeling. >> lees

* (1) Hekate Trivia - > (2) Trivia Selene - > (3) Hekalene - > menu